A pilates alapelvei

1. Koncentráció

A Pilates alapú gyakorlatok végzése közben teljes koncentrációra van szükség, mivel minden gyakorlat egy végiggondolt folyamat. Így a test és a lélek kapcsolata a külső környezet kizárásával elérhető.

3. Központosítás

A Pilates alapú gyakorlatoknál a központod az „Erő Házad” (Power House). Minden gyakorlatot hasizom kontrakcióval indítunk, azaz minden mozdulat, gyakorlat megkezdése előtt központosítanunk (stabilizálnunk) kell. A stabilizáció mindig megelőzi a mobilizációt!

5. Pontosság

A Pilates gyakorlatok egyik nagysága a pontos, precíz testtartásban rejlik, mely a kiindulóhelyzet helyes felvétele a gyakorlat végrehajtásán át a végpozícióig érvényes.

7. Izoláció

A Pilates technika segít testünk megismerésében, mely mindenki számára kihívást jelent, alkatának és hiányosságainak megfelelően. Gyakorlással mindenki egyre jobban megismeri izmait, izomcsoportjait, így képes lesz izmai izolálására.

2. Légzés

A speciális hátsó-oldalsó (porteriolateralis) légzés elsajátítása elengedhetetlen, hiszen csak így tudjuk a mély hasizmokat belégzés közben is enyhe kontrakcóban tartani (30%). A legfőbb szabály: kilégzés mindig a legnagyobb erőkifejtésre történik.

4. Kontroll

Az összes mozdulatunkat tudatosan, gondolkodásunkkal ellenőrizve, kontrolálva végezzük. A Pilates alapú gyakorlatokkal a gravitáció ellen dolgozva erősítjük testünket. Minél lassúbb a mozgás, annál nagyobb erő kell a végrehajtásához.

6. Áramlás

A Pilates alapú gyakorlatokat folyamatos mozgással, ugyanazzal a sebességgel kell végezni, mint ahogy egy kerék gördül. Mivel a gyakorlat végrehajtás excentrikus és koncentrikus szakaszok kombinációja, testünket e módszerrel harmónikusan tudjuk edzeni.

8. Jártasság

"Ismétlés a tudás anyja" Ezt a technikát nem más mozgásformák helyettesítésére találták ki. A Pilates technika elsajátítása segít a test erősítésében, mely más sporttevékenység végzése közben, vagy akár a hétköznapokban is jól alkalmazható.

Mi a Pilates?

Mi a különbség a Pilates és más edzésmódszerek között?

Az edzés célja mindenhol hasonló,de:
- A legfőbb különbség az erőközpont tudatos használata., a mélyizmok kontrollált erősítése. Így indul minden gyakorlat, ez az alapja az edzésmódszernek.

- A Pilates módszer törekszik a gyakorlatok közben az S alakú természetes gerincgörbület megtartására. Ehhez szükséges a mély hasizmok megerősítése, melyhez a Pilates módszer a legalkalmasabb, mivel az erőközpont helyes használatával megtanít a medence és más izületek stabilizációján keresztül a helyes testtartásra, későbbiekben a tudatos izolált izomhasználatra, mely használható testtudat kialakulásához vezet. A testtudat elengedhetetlenül szükséges a sporttevékenységekhez és a hétköznapi életben is kevesebb mozgásszervi problémát szenvedünk el, ha birtokában vagyunk.

- A Pilates módszer az erőközpont (mélyizmok) megerősítése után belülről kifelé erősíti az izomzatot.

- A Pilates tudatosan az emberi testfelépítéshez alkalmazkodó mozdulatok folyamatos sora.

Pilates módszer formái:

A talaj módszer csoportosan, akár nagyobb létszámban is végezhető, de természetesen sokkal hatékonyabb a személyes foglalkozás. A módszer speciális kezdő-, középhaladó-, haladó gyakorlatsorokból áll, melyeket különböző egyszerű segédeszközökkel lehet hatékonnyá tenni.

Az erőgépekkel, fitnessgépekkel ellentétben a Pilates gépek speciális rugókkal felszereltek, melyek lehetővé teszik, hogy tökéletesen izületkímélően tudjunk az izomzatunk számára optimális terheléssel edzeni a testünket. A gépeken végezhető excentrikus gyakorlatok fokozatosan készítik fel a testet az egyre nagyobb koncentrációt, stabilizációt és hajlékonyságot igénylő gyakorlatok végzésére. Más metodikákkal ellentétben izmainkat megnyúlás közben tudjuk erősíteni. Egyenletesen erősíti a testet, még a problémás zónákat is képes formálni (has, far, comb, törzsizomzat).

Megállapíthatjuk, hogy Joseph Pilates Amerikában korát 50, Európában 70 évvel megelőzte, ami az erőközpont és a stabilizáció fontosságából ered, amit ő valójában még nem definiált. Ennek jelentőségét a mai orvostudomány fedezte fel.


Hogy lehet az, hogy a Pilates módszer relatív ilyen ismeretlen?

Amerikában nagyon ismert, de ott is csak az elmúlt 20 évben éve fedezték fel újra.

Ennek részben az az oka, hogy a kezdő gyakorlatok nem látványosak, a technikák elsajátításához időre van szükség és csak utána érezhető a helyesen végrehajtott gyakorlatok egész testet átalakító hatása.

Kevés képzett Pilates edző van, hiszen ezt a módszert rendkívül sok időráfordítással lehet elsajátítani és feltétlenül szükséges hozzá sport-, vagy táncos múlt és tanításban való jártasság. A gyakorlatoknak mind a megtanulásához, mind azok átadásához komoly felkészültség szükséges. Tapasztalt edzőknek is sok nyitott kérdésre adott választ az oktatás területén.

Kinek ajánljuk?

"Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat. Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének." - Joseph Pilates, 1965.

- átlagembereknek, akiknek a sok munka miatt kevés idejük van mozgásra

- azoknak, akiknek krónikus hátfájdalmaik vannak

- akiknek stresszel teliek a napjaik

- nőknek, akik szép, harmónikus alakot szeretnének

- férfiaknak, akik arányos, szálkás izomzatra vágynak

- idősebbeknek, akik energiát szeretnének nyerni, és izomzatukat szeretnék erősíteni

- nőknek terhesség előtt, akik szeretnének felkészülni a terhességre és szülésre

- szülés után levőknek, akik újra szeretnének formába jönni

- élsportolóknak, táncosoknak, akik sérülésükből fel akarnak épülni, vagy rendszeres Pilates edzéssel sérüléseiket meg akarják előzni

- művészeknek (színészek, zenészek, énekesek, mint például Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kenau Reeves, Liv Tyler, Melanie Griffith, Madonna, Hugh Grant), akiknek munkájukhoz, karrierjükhöz fontos a jó külső, megjelenés és tartás.

Mennyi órát kell venni az alapok elsajátításához?

- kb. 15-30 óra szükséges

- az ideális heti 2-3 alkalom

Az órák 55 percesek, hiszen az óra rendkívül magas koncentrációt igényel.

"10 óra után érzed a különbséget

20 óra után látod is azt

30 óra után egy új testet kapsz."

"Az ember olyan öreg, amilyennek a gerincét érzi."- Joseph Pilates

Mit hozz magaddal?

Kényelmes ruhára hozz magaddal, cipő nem kell, zokni szükséges. (A módszer a talp izmait is átmozgatja, bármilyen lábbeli hátráltatna). Az eredeti Pilates öltözék a fürdőruha volt... :-) A mai praktikus tanácsunk testhez simuló t-shirt, vagy ujjatlan póló, trikó, amire egy bővebb, kényelmes hosszú ujjú pólót veszel és olyan nadrág, ami nem gátol a mozgásban. A férfiak által kedvelt sport rövidnadrág sajnos többnyire merev anyagú és nem szolgálja a módszert. Az ejtett ülepű bő nadrágokat is érdemes elkerülni. Hogy testhez simuló nadrágot (leggings), vagy egy klasszikus puha tréningnadrágot választasz, az egyéni komfortérzet kérdése.

Szőnyegek és egyéb szükséges eszközök rendelkezésre állnak, de ha szívesebben használsz pl. saját tornaszőnyeget természetesen magaddal hozhatod! Egy törölköző emelheti a higiénia érzetedet, de az eszközeinket folyamatosan fertőtlenítjük minden vendég után.

A mozgás utáni zuhanyzás lehetősége is adott, ehhez a személyes holmijaidat fogod tudni használni.

Pilates története

Michael King - a Pilates Institute alapítója

A Pilates mindíg az alapköve volt a tanításaimnak, minthogy az alapelemek mindenféle fizikai aktivitáshoz alkalmazhatóak. Engem a tánciskolában ismertettek meg a technikával, megszerettem és elmentem Alan Herdmannal edzeni. A stúdióját vezettem majd később megnyitottam a saját Body Control Studiómat az újonnan megnyílt Pineapple Tánc Studióban Londonban.

Egy váratlan munkaajánlat és az Államokban élve találtam magam a Houston Ballet Pilates studiót vezetve ahol nyolc évig maradtam. Ez idő alatt megtanultam aerobicot oktatni és hamarosan új felnőtt fitness programom volt folyamatban kombinálva a Pilates Talajmunkát és az aerobikot. Lehetőségem volt a legjobb Pilates oktatók néhányával együtt dolgozni Ron Fletchertől LA-ből Carola Trieren át New York-ban, mindkettő "második generációs" oktató.

Nagy öröm látni a technikának ezt az új mozgását a fitness iparban. Szeretném továbbadni az információt, amit megtanultam neked, hogy úgyanúgy előnyödre váljon ez a munka, mint nekem.

Michael King, AFAA Oklevél specialista és a Puma képviselője, 1979 óta fitness szakértőként oktat edz embereket a fitness ipar számos ágában.

Michael tánc múltja a London School of Contemporary Dance-nél kezdődött. Később elkezdte integrálni a táncképzését a fitnesz karierrjével, mint Pilates Oktató és felnőtt gyakorlati oktató a Pineapple Tánc Iskolában, Londonban mielőtt a London Bach Fesztivállal turnézott Európán át.

Michael Texasba költözött és beállt a Houston Ballet karba mialatt a Felnőtt Fitness Programot és Pilates Stúdiót is vezette. A Houston Balettel töltött nyolc éven át Michael számos híres darabon dolgozott, mint a Diótörő, Hattyúk Tava, Csipkerózsika és Daphnis és Chloe. Mint a Houstoni fitness közösség kulcsembere aktív szerepet játszott a város programjának minden aspektusában és számos sikeres jótékonysági aerobic napot szervezett.

A következő Los Angeles volt ahol öt évig tanított a Voight Fitness és Tánc Studióban és személyi edző volt egy széles sztárklientúrával. L.A.-ből Michael Svájcba költözött ahol két Központot vezetett mialatt folytatta a vilegszerte utazgatást.

Most londoni székhellyel, Michael megosztja idejét koreografálás, nemzetközi konvenciókon történő előadások és különböző programok vezetése között, mint a Karaoke Aerobics és Step Crazy. 22 éves Pilates tanári múlttal, most a londoni stúdiójából és edző központjából dolgozik a Pilates Institute csapattal az oktató képzésen, sok nemzeti Fitness hálózattal a Királyságban és a világ körűl, létrehozva első ízben a Pilatest Nemzeti Állami alapokat és szabályokkal. A koreográfiáival, a The Official Tribute világhírű produkciótól a Blues Brothers-en át intenzív szerepet vállalt a Királyságban és Európában, és további darabokkal, mint a My Fair Lady Buenos Aries-ben és a Godspell a Királyságban fentartja a nemzetközi hírnévét.

Ki volt Joseph Pilates?

1880-ban született Düsseldorfban. Beteges kisfiú volt, aki asztmától és angolkortól szenvedett. Szülei gyógyírt keresve bátorították testedzésre. 14 éves korára fizikailag annyit fejlődött, hogy modellként dolgozott. 1912-ben Londonba költözött, ahol önvédelmet tanított rendőröknek.

Az első világháborúban internálták. Fogolytársait edzette gyakorlataival, még kórházi ágyakat is használt rugókkal és hevederekkel, hogy segítse a betegek felépülését. (Későbbi gépek kezdete) Szabadulása után visszatért Németországba és testkondícionáló módszere hamarosan híres lett a táncosok körében. Pilates azonban nem érezte jól magát az akkori Németországban, így hajóra szállt, és New Yorkba emigrált. Az úton találkozott későbbi feleségével Clara-val. Együtt nyitottak egy fitness stúdiót, egy épületben a New York City Ballet-tal. A tanításon kívül Pilates könyvet írt és feltalált néhány edzés eszközt is.

Az 1950-es évekre a táncosok váltak Pilates leglelkesebb követőivé. A New York City Ballet igazgatója megbízta Pilatest, hogy tanítsa gyakorlatait a fiatal táncosoknak. 1956-ra a legtöbb táncos Pilates módszert tanult. 1967-ben halt meg. Felesége 1970-ig tanított és vezette tovább a stúdiót, 1977-ben halt meg.